Ultrason

Ultrasonun Kullanım Alanları

Ultrason yönteminin görüntülenmesinde kullanıldığı alanalr; karaciğer, safra kesesi, prostat, testis, böbrek, mesane, pankreas, dalak, göz, tükrük bezleri, uterus, genital organlar gibi çok farklı bölgede damarsal yapıların görüntülenmesinde kullanılır. Gerçek zamanlı bir görüntüleme olduğu için klavuz yöntem olarak da kullanılan ultrason, bu sebeple tıpta önemli bir yol göstericidir.

Diason Ultrasonografi Merkezinde Yapılan Ultrason İncelemeleri

Böbrek Ultrasonu

Üst Karın ( Abdomen ) Ultrasonu

Üriner Ultrason

Hepaboliyer Ultrson

Transrektal Ultrason

Transvajinal Ultrason

Testis Ultrasonu

Meme Ultrasonu

Parotis ve Tükrük Bezi Ultrasonu

Tiroid Ultrasonu

Omuz Ultrasonu

Kalça Kemik Ultrasonu

Transfontanel Ulstrason

Göz Ultrasonu

Hamilelik Ultrasonu

Hamilelikte Ayrıntılı Ultrason

İncelemesi Öncesi Hazırlık Yapılacak Görüntülemeler

Ultrason işlemlerinden önce  yapılacak işlemlere göre çeşitli hazırlıklar yaparak gelmeniz gerekebilir. Bunlardan bazıları;

Abdomen Ultrason işleminden önce ;

8 saat boyunca hastanın bir şey yememesi ve aç gelmesi gerekir. Çocuklar içinse 1 aylık çocukalrda emzirme süresi kadar, 5 yaşa kadar çocuklarda 4 saat, 10 yaşa kadar çocuklarda 6 saat boyunca aç kalmak gerekir.

Pevlik Ulstrasonografi işleminden önce;

1,5 saat önce başlayarak 1,5 litre suyu gelmeden önce bitirmek gerekir.

İnceleme Nasıl Yapılır?

Ultrson incelemesi yapılmadan önce hastalardan sırtüstü olacak şekilde sedye üzerine uzanmaları istenilir. İncelenecek bölge neresiyse o alana ince bir jel tabakası uygulanır ve inceleme başlar.Uygulamadan önce jel sürülmesinin sebebi probun hava ile temasını keserek ses dalgaalrının daha derinlere ulaşmasını sağlamaktır. İnceleme bölgesinin üzerinde gezdirilen prob, yaydığı ses dalgalarının özel cihazlarla gerçek zamanlı bir görüntüye dönüşmesini sağlar ve aynı anda ekranda istenilen bölge incelenir. 

 

Uygulamanın yapılacağı bölgeye göre kısa sürelerde nefesinizi tutmanız veya farklı pozisyonlar almanız veya hiç kıpırdamadan durmanız istenileblir. Ortalama olarak 30 dakika ile 1 saat süren incelemelerde herhangi bir ağrı veya acı hissi yaşanmaz.

Ultrason İncelemelerinin Yararları ve Olası Riskleri Nelerdir?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki ultrasonografi incelemelerinin insan üzerinde kanıtlanmış hiç bir zararı bulanmamaktadır.

Ultrasonografinin faydalarına gelecek olursak;

Kolay ve acısız bir yöntemdir. 

X ışını kullanılmaz

Ses dalgalarını görüntüyedöken ultrasonografide gerçek zamanlı görüntüleme imkanı olduğu için biopsi işlemlerinde rehber olarak kullanılabilir.

Bu yöntem ile organlarda veya kan damarlarında istenilen noktaalr incelenebilir.

Ultrasonun Sınırlamaları Nelerdir?

Ultrason organları incelemeye yardımcı olurken aşamadığı engel kemiklerdir ve kemiklerin arkasını görüntüleyemez. Kemikler incelenmek istendiğinde genelde devreye röntgen, manyetik rezonans, bilgisayarlı tomografi gibi yöntemler girer. Bunun dışında organların tamamı da ultrasonla incelenemez. Bunun sebebi içerisinde hava olan alanlarda ses dalgalarının ilerleyememesidir. 

 

Akciğer, mide, bağırsak gibi organların incelenmesinde ultrason istenilen sonucu vermez. Ayrıca fazla kilolu insanlarda ses dalgaalrının ilerleyeceği mesafeler de arttığı için sağlıklı sonuçlara ulaşılamayabilir.